Фото-разгледница: Светлото Христово Воскресение прославено и во соседна Албанија

"Фото-разгледница: Светлото Христово Воскресение прославено и во соседна Албанија"

Со големо торжество и свештен трепет Светлото и светлоносно Христово Воскресение беше прославено низ свештените митрополии на Албанската православна црква, во градовите Драч, Елбасан, Каваја, Скадар, Берат, Вљора, Корча, Поградец, Ерсек и Ѓирокастро и многубројните села со православно христијанско население.

Во Велигденското послание на Неговото Блаженство, г.г. Анастасиј, Архиепископ на Тирана, Драч и цела Албанија, се вели дека Воскресението Христово е исполнето со светлина која зрачи и ги осветлува сите краишта на земјата. Тој понатаму ги повика верните да ѝ допуштат на оваа духовна светлина да влезе длабоко во нивните души, и да ја осветлат сегашноста и иднината, како нивната, на нивната земја, така и на целиот свет.

Велигден во Албанија

Велигден во Албанија

Велигден во Албанија

Велигден во Албанија

Велигден во Албанија

Велигден во Албанија

Велигден во Албанија

Велигден во Албанија

Велигден во Албанија

Велигден во Албанија

Велигден во Албанија

Извор: OrthodoxAlbania.org