Претстои канонизација на старец Паисиј Светогорец, но и на уште неколку светогорски старци

"Претстои канонизација на старец Паисиј Светогорец, но и на уште неколку светогорски старци"

Изворите коишто неодамна ја најавија канонизацијата на светиот Порфириј Кавсокаливиски, деновиве најавија уште неколку други канонизации.

Канонизација на светогорски старци
Канонизација на светогорски старци

Според овие извори од Света Гора, „во следните неколку дена“ ќе биде прославен светиот старец Паисиј Светогорец (Енепидис), за потоа да следуваат канонизации и на светиот старец Амфилохиј, светиот старец Софрониј од Есекс и светиот старец Ефрем Катунакиски. Истовремено се разгледува и канонизацијата на светиот старец Јосиф Исихаст.

Извор: www.agionoros.ru