Канонизиран старец Паисиј Светогорец

"Канонизиран старец Паисиј Светогорец"

Според информативната агенција Ромфеа, која го пренесува последното официјално соопштение на Светиот Синод на Вселенската Патријаршија, старец Паисиј Светогорец е впишан во Диптихот на светите.

– Денес, вторник, 13 јануари 2015 година, под претседателство на Сесветиот Патријарх, Свештениот и Свет Синод се собра на редовно заседание. Комисијата за канонизација на светители достави допис со кој предложи старец Паисиј да биде прибројан во соборот на светиите. После подробно запознавање со претставените факти, Синодот едногласно ја изгласа одлуката за прибројување на монахот Паисиј Светогорец во соборот на светиите. Денот на празнување на неговиот спомен е 12 јули.

По неговите свети и преподобни молитви, Господ Бог да нè помилува и спаси.