Недела на сите светии во Свети Николе

"Недела на сите светии во Свети Николе"

На 15. 06 2014 година, Недела на Сите Светии, Св. Еразмо Охридски, св. Никифор, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, во сослужение на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Кумановско – Осоговски г. Јосиф, Надлежниот епархиски архиереј Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички г. Иларион, Архимандритот на Лесновскиот манастир отец Дамаскин, Деканот на Богословскиот Факултет отец Ацо Гиревски и свештеници од Брегалничката епархија, во храмот „Св. Николај“ во Свети Николе, отслужи Света Архиерејска Литургија.

Пред Светата Литургија, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан го произведе во ипоѓаконски чин, асистент на Богословски Факултет, чтец м-р Кирче Трајанов од с. Немањици – Свети Николе, а на Светата Литургија го ракоположи во ѓаконски чин. Пригодна беседа одража Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан. Истиот ден Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан, заедно со Митрополитите г. Јосиф и г. Иларион и свештеноереиите, освети и постави камен – темелник за изградба на нова црква посветена на „Св. Лидија Македонка“ во Свети Николе, каде исто така одража пригодна беседа и посака ова Богоугодно дело што побргу да се изгради. Митрополитот Брегалнички г. Иларион Му се заблагодари на Духовниот Татко на Нацијата Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан и на Митрополитот Кумановско – Осоговски г. Јосиф за благословот Божји врз Свети Николе и целата Брегалничка епархија, преку Нашиот Духовен Татко на МПЦ – ОА, а на Иницијативниот одбор за изградба му се заблагодари за упорноста и истрајноста за отпочнување на овој Божји храм. За сите присутни беше организирана заедничка трпеза на љубовта во ресторанот во Македонски стил „Мечкуевска куќа“ во Свети Николе.

Извор: http://www.bregalnickaeparhija.org.mk/