Ново издание на Кумановско-осоговската епархија

"Ново издание на Кумановско-осоговската епархија"

Од печат излезе книгата „Автокефалноста на Македонската православна црква – Охридска архиепископија“ на Високопреосветениот Митрополит Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф и Високопреподобниот Архимандрит д-р Григориј (Настески), игумен на манастирот „Св. Јоаким Осоговски“.
Автокефалност
Книгата е поделена во седум целини, и тоа:

1. Вовед
2. Прелиминарни напомнувања во функција на предраз(пре)говорите
3. Еклисиолошки аномалии и аномалии на коишто ни се укажува, а коишто ни одат во прилог
4. Канонски критериуми и нивна имплицитна примена
5. Оправданост на нашиот Декрет за автокефалност
6. Аналитички формат за раз(пре)говарања и експлицитна примена на каноните
7. Концизен формат (платформа) за преговори