Осветување на црква на Антарктикот

"Осветување на црква на Антарктикот"

За денес е највено Големо осветување на најјужната црква на земјата, „Св. Троица“ лоцирана во руската поларна станица „Белинсхаузен“ на Антарктикот, јави Информативната служба на Институтот за истражување на Арктикот и Антарктикот.

Епископот на Нарјан-Мар и Мезенск, г. Јаков , го осветил Северниот Пол во 2011 г., и морската патека на Северното Море во септември 2013 година.

Црквата „Св. Троица“ е изградена од кедар и лариш, на островот Кинг Џорџ во близина на поларната станица Белинсхаузен на 15 февруари 2004 година. Таа е воедно и единствената жива црква на Антарктикот. Посетена е не само од екипажот на руската станица, туку и од екипажите на другите поларни станици лоцирани на најјужниот континент. Во неа служат јеромонаси од Троице-Сергиевата Лавра, кои доаѓаат на смена од по 1 година. Покрај свештената служба, тие се активно вклучени и во работата во поларната станица.

Црква „Св. Троица“, Антарктик

Црква „Св. Троица“, Антарктик

Во минатото, црквата ја посетиле претседатели од повеќе земји од Латинска Америка, шпанскиот Крал Хуан Карлос I, Претседавачот на Руското Федерално Собрание, министри и претседатели на федералните тела во Русија. Во 2007г. во црквата е извршен и првиот чин на венчание на Антарктикот, меѓу рускиот истражувач Ангелина Жулдибина и членот на чилеанскиот екипаж, Едуардо Илабака.

Во црквата секоја година се врши парастос за 64-те руски поларни експерти кои загинале на должност на Антарктикот.

Извор: Interfax