Патријархот Вартоломеј во пастирска посета на Германија

"Патријархот Вартоломеј во пастирска посета на Германија"

Минатата сабота (10.05.2014г.) започна десетдневната пастирска посета на Вселенскиот Патријарх Вартоломеј на Германија. Најпрво, во Штутгарт Патријархот беше поздравен од претседателот на покраинската влада на Баден-Виртемберг, г. Винфрид Кречман. На приемот што следеше потоа, еко-Патријархот, како што западните медиуми го нарекуваат Патријархот Вартоломеј, говореше за денешната еколошка криза со која се соочува светот, а чијашто причина е егоизмот на човекот.

По обраќањето на Сесветиот, следеше обраќање на Неговата Екселенција, г. Кречман, кој меѓу другото, посочи дека на заштитата на животната средина треба да работаат сите, а не пропушти ниту да го искритикува односот на турската Влада кон православното малцинство во Туција. Тој потенцираше дека патот кон Европа е отворен за Турција, но неопходно е да се остваруваат основните вредности на ЕУ, меѓу кои спаѓа и верската слобода.

Потоа Патријархот ги посети црквите во Еслинген, Франкфурт и Берлин. Во Берлин, Патријархот оствари средби и со Претседателот на Германија, Н.Е. г. Јоахим Гаук, кој воедно е и поранешен протестантски пастор, Претседателот на германскиот Бундестаг, Н.Е. г. Нирберт Ламерт но и со германскиот канцелар, Н.Е. г-ѓата Ангела Меркел, на која ѝ се заблагодари за нејзината усрдна поддрша на Свештената Германска Митрополија, како и за нејзините две посети на Вселенската Патријаршија.

Во програмата закажана е и посета на Минхен, кадешто Патријархот ќе прими почесен дикторат на Минхенскиот универзитет. Повод за посетата на Германија е педесетгодишнината на Грчката православна митрополија во Германија, која брои половина милион верници од вкупно еден милион православни жители на Германија.

Извор: Amna.gr