Во Пиреја на Антипасха беше отслужена Божествена Маркова Литургија

"Во Пиреја на Антипасха беше отслужена Божествена Маркова Литургија"

Во втората недела по Пасха, на св. апостол Тома (27 април 2014г.), во црквата на св. цареви Константин и Елена, Неговото Високопреосвештенство, г. Серафим Пирејски, ја богослужеше древната Литургија на светиот апостол и евангелист Марко, која во денешната источна византиска литургиска пракса се служи многу ретко. Литургијата потекнува од 4 век, од свештената Александриска Катедра.

Литургија на св. ап. и ев. Марко

Литургија на св. ап. и ев. Марко

Литургија на св. ап. и ев. Марко

Литургија на св. ап. и ев. Марко

За време на Литургијата, Митрополитот произнесе беседа пред верниот народ.

Извор: Romfea.gr