Пораст на бројот на Православни Христијани во Русија

"Пораст на бројот на Православни Христијани во Русија"

За седумнаесет години, бројот на руски жители кои се сметаат себеси за Православни пораснал за шеснаесет проценти, од 52% во 1997 г., до 68% во 2014, објавија социолозите од Фондацијата за Јавно мислење (ФЈМ).

Според истражувањето кое оваа фондација го спровела во втората половина од мај годинава врз 1500 испитаници во 100 градови и села во 43 региони, само 19% од Русите се сметаат за нерелигиозни, 6% за Муслимани, а 1% за неправославни Христијани (Римо-католици, Протестанти, Унијати, Баптисти и сл.).

Сепак, од 68% Православни Христијани, само 13% изјавиле дека одат во црква барем еднаш месечно, се причестуваат, ги знаат црковните молитви и читаат утрински и вечерни молитви.

Ситуацијата во Москва е малку поинаква: 29% од испитаниците одговориле дека делумно ги посетуваат православните богослужби, а 27% од нив дека мошне малку учествуваат во богослужбениот живот на Црквата.

Запрашани „Колку често одите во црква?“, 32% од испитаниците одговориле дека никогаш не одат во црква, 19% дека ги посетуваат православните храмови неколку пати годишно, 18% изјавиле дека одат еднаш или двапати, 14% помалку од еднаш годишно, а 8% секој месец.

Ситуацијата е уште полоша во однос на причестувањето – 63% од Православните Христијани ниту еднаш во животот не се причестиле, 10% се причестуваат еднаш или двапати во годината, а само 4% пристапуваат кон Евхаристијата повеќепати годишно, покажала спроведената анкета.

Слична е ситуацијата со постот: повеќето од испитаниците (76%) речиси и да не постат, 7% постат само за време на повеќедневните пости, 4% за време на постите и некои други денови, а само 2% постат според правилата на Црквата (повеќедневни пости, среди и петоци и определени денови пропишани од Црквата). Истовремено, 41% од Православните Христијани воопшто не се молат, 29% од испитаниците се молат со свои зборови, 13% истото го прават на свој начин, но и со молитвеник, а само 6% се упатени во црковните молитвени правила.

Вкупно 59% од Русите никогаш не го прочитале Новиот Завет или било каков друг христијански текст, а само 13% го читаат Евангелието одвреме-навреме.

Извор: Правмир