Православна мисија меѓу емигрантите во Москва

"Православна мисија меѓу емигрантите во Москва"

Православната мисија меѓу емигрантите во Москва започнала на 31 декември минатата година, кога над 40 луѓе разделиле илјадници флаери и дискови на узбекистански, киргистански и таџикистански јазик, во кои е изложено Христовото учење и потребата за примање на Свето Крштение.
Православна мисија меѓу емигрантите во Москва
Покрај разделувањето на катихетски материјал, мисионерите разговарале со емигрантите околу основите на верата и разликите меѓу православието и исламот.

„Акцијата помина во дух на љубов, не наидовме на негодувачки коментари од страна на емигрантите кои ги примија овие материјали. Напротив, голем број од нив искрено ни се заблагодарија и се фотографираа со нас“, пренесуваат организаторите.

Денес, мисионерите работаат на создавање на киргистански, таџикистански и узбекистански православни заедници во Москва, кадешто би се одржувале неделни богослужби, групи за проучување на Светото Писмо и духовни разговори на мајчиниот јазик на емигрантите.

Извор: Interfax