Известување за распоред на богослужби за 2015 година

"Известување за распоред на богослужби за 2015 година"

Распоред на богослужби на
Неговото Високопреосвештенство
Митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф,
за 2015 година

4 јануари (недела)
Недела пред Рождество Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
5 јануари (понеделник)
Свети Наум Охридски
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
7 јануари (среда)
Рождество Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 јануари (четврток)
Собор на Пресвета Богородица
храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
9 јануари (петок)
Св. арх. Стефан
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
11 јануари (недела)
Недела на св. Богоотци
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
14 јануари (среда)
Обрезание Господово
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
18 јануари (недела)
Водокрст
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10:30 Голем Богојавленски водосвет
19 јануари (понеделник)
Богојавление
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10:30 Голем Богојавленски водосвет
20 јануари (вторник)
Св. Јован Крстител
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
25 јануари (недела)
33 нед. по Педесетница
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 јануари (вторник)
Св. Сава Српски
манастир „Св. Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане, Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
30 јануари (петок)
Преп. Антониј Велики
храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
31 јануари (сабота)
Св. Атанасиј Велики
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
1 февруари(недела)
Недела на митарот и фарисејот
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 февруари (недела)
Недела на блудниот син
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
12 февруари (четврток)
Свети Три Светители
8:30 часот – Божествена Литургија
14 февруари (сабота)
Св. мч. Трифун
8:30 часот – Божествена Литургија
15 февруари (сабота)
Недела месопусна; Сретение Господово
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
22 февруари (недела)
Недела сиропусна (Прочка)
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
16 часот – Вечерна со чин на простување
23 февруари (понеделник)
Понеделник од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
24 февруари (вторник)
Вторник од првата седмица
на Великата Четириесетница
Св. Георгиј Кратовски
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
25 февруари (среда)
Среда од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
26 февруари (четврток)
Четврток од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
27 февруари (петок)
Петок од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со Акатист
28 февруари (сабота)
Тодорова сабота
на Великата Четириесетница
храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
1 март (I недела)
Недела на Православието
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
4 март (среда)
Среда од втората седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
6 март (петок)
Петок од втората седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со Акатист
8 март (II недела)
Недела на св. Григориј Палама
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
11 март (среда)
Среда од третата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
13 март (петок)
Петок од третата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
15 март (III недела)
Недела Крстопоклона
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
18 март (среда)
Среда од четвртата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
20 март (петок)
Петок од четвртата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Света Троица“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
22 март (IV недела)
Недела на св. Јован Лествичник
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
25 март (среда)
Среда од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
26 март (четврток)
Четврток од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
27 март (петок)
Петок од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
22 часот – Бдение
29 март (V недела)
Недела на св. Марија Египетска
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
1 април (среда)
Среда од шестата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
3 април (петок)
Петок од шестата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
4 април (сабота)
Лазарева сабота
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
5 април (VI недела)
Цветна недела (Цветници)
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
7 април (вторник)
Благовештение на Пресвета Богородица
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 април (среда)
Велика среда
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
9 април (четврток)
Велики четврток
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Василиева Литургија
18 часот – 12 Страдални Евангелија
10 април (петок)
Велики петок
храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
20 часот – Чин на погребение со статии
11 април (сабота)
Велика сабота
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Василиева Литургија
12 април (Велигден)
Светло Христово Воскресение
храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
23:30 часот – Служба на Воскресение Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
9:30 часот – Пасхална Голема Вечерна
13 април (понеделник)
Светол Понеделник
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
14 април (вторник)
Светол Вторник
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
17 април (петок)
Источен петок – Балаклија
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
19 април (недела)
Недела Томина
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
26 април (недела)
Недела на мироносиците
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
3 мај (недела)
Недела на раслабениот
храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
6 мај (среда)
Свети вмч. Георгиј
храм „Свети Георгиј“ – Дељадровце, Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10 мај (недела)
Недела на Самарјанката
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
17 мај (недела)
Недела на слепиот
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 мај (четврток)
Вознесение Христво – Спасовден
храм „Вознесение Христово“ – Романовце
8:00 часот – Божествена Литургија
22 мај (петок)
Пренос на моштите на св.Николај
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
24 мај (недела)
Недела на Светите Отци
Свети Кирил и Методиј
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
31 мај (недела)
Педесетница (Духовден)
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
1 јуни (понеделник)
Духовден (II ден)
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
2 јуни (вторник)
Духовден (III ден)
храм „Свети Јован Крстител – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
3 јуни (среда)
Свети Константин и Елена
храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
7 јуни (недела)
Недела на сите светии
манастир „Свети Ѓорѓи“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
14 јуни (недела)
Недела втора по Педесетница
манастир „Свети Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане, Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 јуни (недела)
Недела трета по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
28 јуни (недела)
Недела четврта по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
3 јули (петок)
Свети Наум Охридски
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
5 јули (недела)
Недела петта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
7 јули (вторник)
Иванден
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
12 јули (недела)
Петровден
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
13 јули (понеделник)
Павловден
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
19 јули (недела)
Недела седма по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
26 јули (недела)
Недела осма по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
2 август (недела)
Недела деветта по Педесетница
Св. прор. Илија (Илинден)
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
8 август (сабота)
Света Петка
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
9 август (недела)
Недела десетта по Педесетница
Свети седмочисленици
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
16 август (недела)
Недела единаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
19 август (среда)
Преображение Христово
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
23 август (недела)
Недела дванаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
28 август (петок)
Успение на Пресвета Богородица
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
18:00 Вечерна богослужба
29 август (сабота)
Свети Јоаким Осоговски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
30 август (недела)
Недела тринаесетта по Педесетница
храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
6 септември (недела)
Недела четиринаесетта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
11 септември (петок)
Отсек. на главата на св. Јован Крстител
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
13 септември (недела)
Недела петнаесетта по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
20 септември (недела)
Недела шеснаесетта по Педесетница
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 септември (понеделник)
Рождество на Пресвета Богородица
манастир „Св. Ѓорѓи“ – Дељадровце, Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
27 септември (недела)
Крстовден
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
4 октомври (недела)
Недела осумнаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Крива Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
11 октомври (недела)
Недела деветнаесетта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
18 октомври (недела)
Недела дваесетта по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
25 октомври (недела)
Недела дваесет и прва по Педесетница
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 октомври (вторник)
Петковден
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
1 ноември (недела)
Недела дваесет и втора по Педесетница
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 ноември (недела)
Недела дваесет и трета по Педесетница
Митровден
храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
15 ноември (недела)
Недела дваесет и четврта по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
21 ноември (сабота)
Свети Архангел Михаил
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
22 ноември (недела)
Недела дваесет и петта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 ноември (петок)
Свети Григориј Палама
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
29 ноември (недела)
Недела дваесет и шеста по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
4 декември (петок)
Воведение на Пресв. Богородица во Храмот (Пречиста)
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
6 декември (недела)
Недела дваесет и седма по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 декември (вторник)
Свети Климент Охридски
8:30 часот – Божествена Литургија
13 декември (недела)
Недела дваесет и осма по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
19 декември (сабота)
Свети Никола Мир-Ликиски
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
20 декември (недела)
Недела дваесет и деветта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 декември (недела)
Недела триесетта по Педесетница
Недела на светите праотци
храм „Свети Димитриј“ – Крива Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија