Известување за распоред на богослужби за 2016 година

"Известување за распоред на богослужби за 2016 година"

Распоред на богослужби на
Неговото Високопреосвештенство
Митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф,
за 2016 година

3 јануари (недела)
Недела пред Рождество Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
5 јануари (вторник)
Свети Наум Охридски
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
7 јануари (четврток)
Рождество Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 јануари (петок)
Собор на Пресвета Богородица
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
9 јануари (сабота)
Св. архиѓ. и првомч. Стефан
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
10 јануари (недела)
Недела на св. Богоотци
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
14 јануари (четврток)
Обрезание Господово
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
17 јануари (недела)
Недела пред Богојавление
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
18 јануари (понеделник)
Водокрст
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10:00 Голем Богојавленски водосвет
19 јануари (вторник)
Богојавление
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10:00 Голем Богојавленски водосвет
20 јануари (среда)
Св. Јован Крстител
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
24 јануари (недела)
34 нед. по Педесетница
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 јануари (среда)
Св. Сава Српски
манастир „Св. Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане, Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
30 јануари (сабота)
Преп. Антониј Велики
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
31 јануари (недела)
35 нед. по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
7 февруари (недела)
36 нед. по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
12 февруари (петок)
Свети Три Светители
8:30 часот – Божествена Литургија
14 февруари (недела)
37 нед. по Педесетница; Св. мч. Трифун
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
15 февруари (понеделник)
Сретение Господово
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
21 февруари (недела)
Недела на митарот и фарисејот
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
24 февруари (среда)
Св. Георгиј Кратовски
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
28 февруари (недела)
Недела на блудниот син
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
6 март (недела)
Недела месопусна
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
13 март (недела)
Недела сиропусна
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
16 часот – Вечерна со чин на простување
14 март (понеделник)
Понеделник од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
15 март (вторник)
Вторник од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
16 март (среда)
Среда од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
17 март (четврток)
Четврток од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
18 март (петок)
Петок од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со Акатист
19 март (сабота)
Тодорова сабота
на Великата Четириесетница
храм „Свети Теодор Тирон“ – с. Конопница, Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
20 март (I недела)
Недела на Православието
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
23 март (среда)
Среда од втората седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
25 март (петок)
Петок од втората седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со Акатист
27 март (II недела)
Недела на св. Григориј Палама
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
30 март (среда)
Среда од третата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
1 април (петок)
Петок од третата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
3 април (III недела)
Недела Крстопоклона
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
6 април (среда)
Среда од четвртата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
7 април (четврток)
Благовештение на Пресвета Богородица
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 април (петок)
Петок од четвртата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Света Троица“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
10 април (IV недела)
Недела на св. Јован Лествичник
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
13 април (среда)
Среда од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
14 април (четврток)
Четврток од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
15 април (петок)
Петок од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
22 часот – Бдение
17 април (V недела)
Недела на св. Марија Египетска
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
20 април (среда)
Среда од шестата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
22 април (петок)
Петок од шестата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
23 април (сабота)
Лазарева сабота
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
24 април (VI недела)
Цветна недела (Цветници)
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 април (среда)
Велика среда
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
28 април (четврток)
Велики четврток
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Василиева Литургија
18 часот – 12 Страдални Евангелија
29 април (петок)
Велики петок
храм „Свети Никола“ – Куманово
9 часот – Царски часови и Вечерна
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
20 часот – Чин на погребение со статии
30 април (сабота)
Велика сабота
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Василиева Литургија
1 мај (Велигден)
Светло Христово Воскресение
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
23:30 часот – Служба на Воскресение Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
9:30 часот – Пасхална Голема Вечерна
2 мај (понеделник)
Светол Понеделник
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
2 мај (вторник)
Светол Вторник
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
5 мај (четврток)
Светол Четврток
манастир „Св. Ѓорѓи“ – Куманово
18 часот – Вечерна богослужба
6 мај (петок)
Источен петок – Балаклија
Св. вмч. Георгиј
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 мај (недела)
Недела Томина
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
15 мај (недела)
Недела на мироносиците
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
22 мај (недела)
Недела на раслабениот
Пренос на мош. на св. Никола
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
24 мај (вторник)
Свети Кирил и Методиј
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
29 мај (недела)
Недела на Самарјанката
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
3 јуни (петок)
Свети Константин и Елена
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
5 јуни (недела)
Недела на слепиот
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
8 јуни (среда)
Пренос на моштите на св. Ѓорѓи Кратовски
храм „Свети Ѓорѓи Кратовски“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
9 јуни (четврток)
Вознесение Христво – Спасовден
храм „Вознесение Христово“ – Романовце
8:00 часот – Божествена Литургија
12 јуни (недела)
Недела на Светите Отци
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
19 јуни (недела)
Педесетница (Духовден)
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
20 јуни (понеделник)
Духовден (II ден)
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 јуни (вторник)
Духовден (III ден)
храм „Свети Јован Крстител – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
26 јуни (недела)
Недела на сите светии
манастир „Свети Ѓорѓи“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
3 јули (недела)
Недела втора по Педесетница
Свети Наум Охридски
манастир „Свети Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане, Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
7 јули (четврток)
Иванден
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
10 јули (недела)
Недела трета по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
12 јули (вторник)
Петровден
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
13 јули (среда)
Павловден
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
17 јули јуни (недела)
Недела четврта по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
24 јули (недела)
Недела петта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
26 јули (вторник)
Собор на св. арх. Гаврил
храм на светите Архангели – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
31 јули (недела)
Недела шеста по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
2 август (вторник)
Св. прор. Илија (Илинден)
манастир „Св. Илија“ – с.Орашац, Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
7 август (недела)
Недела седма по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
8 август (понеделник)
Света Петка
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
9 август (вторник)
Свети седмочисленици
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
14 август (недела)
Недела осма по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
19 август (петок)
Преображение Христово
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
21 август (недела)
Недела деветта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
28 август (недела)
Недела десетта по Педесетница; Успение на Пресвета Богородица
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
18:00 Вечерна богослужба
29 август (понеделник)
Свети Јоаким Осоговски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
4 септември (недела)
Недела единаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
11 септември (недела)
Недела дванаесетта по Педесетница
Отсек. на главата на св. Јован Крстител
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
18 септември (недела)
Недела тринаесетта по Педесетница
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 септември (среда)
Рождество на Пресвета Богородица
храм „Света Богородица“ – Ранковце, Кр.Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
25 септември (недела)
Недела четиринаесетта по Педесетница
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
27 септември (вторник)
Крстовден
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
2 октомври (недела)
Недела петнаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
9 октомври (недела)
Недела шеснаесетта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
16 октомври (недела)
Недела седумнаесетта по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
23 октомври (недела)
Недела осумнаесетта по Педесетница
манастир „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 октомври (четврток)
Петковден
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
30 октомври (недела)
Недела деветнаесетта по Педесетница
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
6 ноември (недела)
Недела дваесетта по Педесетница
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 ноември (вторник)
Митровден
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
13 ноември (недела)
Недела дваесет и прва по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
20 ноември (недела)
Недела дваесет и втора по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
21 ноември (понеделник)
Свети Архангел Михаил
храм на св. Архангели – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
24 ноември (четврток)
Св. вмч. Мина
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 ноември (недела)
Недела дваесет и трета по Педесетница
Св. Григориј Палама
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
4 декември (недела)
Недела дваесет и четврта по Педесетница
Воведение на Пресв. Богородица во Храмот (Пречиста)
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 декември (четврток)
Свети Климент Охридски
8:30 часот – Божествена Литургија
11 декември (недела)
Недела дваесет и петта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
18 декември (недела)
Недела дваесет и шеста по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
19 декември (понеделник)
Свети Никола Мир-Ликиски
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
25 декември (недела)
Недела дваесет и седма по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија