Известување за распоред на богослужби за 2017 година

"Известување за распоред на богослужби за 2017 година"

Распоред на богослужби на
Неговото Високопреосвештенство
Митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф,
за 2017 година

1 јануари (недела)
Недела пред Рождество Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
5 јануари (четврток)
Свети Наум Охридски
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
7 јануари (сабота)
Рождество Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 јануари (недела)
Собор на Пресвета Богородица
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
9 јануари (понеделник)
Св. архиѓ. и првомч. Стефан
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
14 јануари (сабота)
Обрезание Господово
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
15 јануари (недела)
Недела пред Богојавление
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
18 јануари (среда)
Водокрст
храм „Свети Мина – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10:00 Голем Богојавленски водосвет
19 јануари (четврток)
Богојавление
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10:00 Голем Богојавленски водосвет
20 јануари (петок)
Собор на св. Јован Крстител
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
22 јануари (недела)
Недела по Богојавление
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 јануари (петок)
Св. Сава Српски
манастир „Св. Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане, Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
29 јануари (недела)
32. Недела по Педесетница
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
30 јануари (понеделник)
Преп. Антониј Велики
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
31 јануари (вторник)
Св. Атанасиј Велики
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
5 февруари (недела)
Недела на митарот и фарисејот
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
12 февруари (недела)
Недела на блудниот син
манастир „Св. Јоаким Осоговски“
8:30 часот – Божествена Литургија
15 февруари (понеделник)
Сретение Господово
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
19 февруари (недела)
Недела месопусна
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
24 февруари (петок)
Св. Георгиј Кратовски
храм „Св. Ѓорѓи Кратовски“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
26 февруари (недела)
Недела сиропусна
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
16 часот – Вечерна со чин на простување
27 февруари (понеделник)
Понеделник од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
28 февруари (вторник)
Вторник од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
1 март (среда)
Среда од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
2 март (четврток)
Четврток од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
3 март (петок)
Петок од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со Акатист
4 март (сабота)
Тодорова сабота
на Великата Четириесетница
храм „Св. Теодор Тирон“ – с. Конопница, Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
5 март (I недела)
Недела на Православието
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 март (среда)
Среда од втората седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
10 март (петок)
Петок од втората седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Св. Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
12 март (II недела)
Недела на св. Григориј Палама
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
15 март (среда)
Среда од третата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
17 март (петок)
Петок од третата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
19 март (III недела)
Недела Крстопоклона
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
22 март (среда)
Среда од четвртата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
24 март (петок)
Петок од четвртата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Света Троица“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
26 март (IV недела)
Недела на св. Јован Лествичник
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
29 март (среда)
Среда од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
30 март (четврток)
Четврток од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Утрена со канонот на св. Андреј Критски
31 март (петок)
Петок од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
22 часот – Бдение
2 април (V недела)
Недела на св. Марија Египетска
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
5 април (среда)
Среда од шестата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
7 април (петок)
Благовештение на Пресвета Богородица
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
8 април (сабота)
Лазарева сабота
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
9 април (VI недела)
Цветна недела (Цветници)
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
12 април (среда)
Велика среда
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
13 април (четврток)
Велики четврток
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Василиева Литургија
18 часот – 12 Страдални Евангелија
14 април (петок)
Велики петок
храм „Свети Никола“ – Куманово
9 часот – Царски часови и Вечерна
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
20 часот – Чин на погребение со статии
15 април (сабота)
Велика сабота
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Василиева Литургија
16 април (Недела Светла)
Светло Христово Воскресение
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
23:30 часот – Служба на Воскресение Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
9:30 часот – Пасхална Голема Вечерна
17 април (понеделник)
Светол Понеделник
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
18 април (вторник)
Светол Вторник
манастир „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
21 април (петок)
Источен петок – Балаклија
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
23 април (недела)
Недела Томина
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
30 април (недела)
Недела на мироносиците
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
5 мај (петок) манастир „Св. Ѓорѓи“ – Куманово
18:00 часот – Празнична вечерна
6 мај (сабота)
Св. Георгиј Победоносец
манастир „Св. Ѓорѓи“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
7 мај (недела)
Недела на раслабениот
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
14 мај (недела)
Недела на Самарјанката
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 мај (недела)
Недела на слепиот
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
22 мај (понеделник)
Пренос на мош. на св. Николај
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
24 мај (среда)
Свети Кирил и Методиј
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
25 мај (четврток)
Вознесение Христво – Спасовден
храм „Вознесение Христово“ – Романовце
8:00 часот – Божествена Литургија
28 мај (недела)
Недела на Светите Отци
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
3 јуни (сабота)
Свети Константин и Елена
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
4 јуни (недела)
Педесетница (Духовден)
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
5 јуни (понеделник)
Духовден (II ден)
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
6 јуни (вторник)
Духовден (III ден)
храм „Свети Јован Крстител – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
8 јуни (четврток)
Пренос на моштите на св. Ѓорѓи Кратовски
храм „Свети Ѓорѓи Кратовски“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
11 јуни (недела)
Недела на сите светии
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
18 јуни (недела)
Недела втора по Педесетница
манастир „Свети Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане, Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
25 јули (недела)
Недела трета по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
2 јули (недела)
Недела четврта по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
3 јули (понеделник)
Св. Наум Охридски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
7 јули (петок)
Иванден
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
9 јули (недела)
Недела петта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
12 јули (среда)
Петровден
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
13 јули (четврток)
Павловден
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
16 јули (недела)
Недела шеста по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
23 јули (недела)
Недела седма по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
26 јули (среда)
Собор на св. арх. Гаврил
храм на светите Архангели – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
30 јули (недела)
Недела осма по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
2 август (среда)
Св. прор. Илија (Илинден)
манастир „Св. Илија“ – с. Орашац, Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
6 август (недела)
Недела деветта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
8 август (вторник)
Света Петка
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
9 август (среда)
Св. Климент Охридски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
13 август (недела)
Недела десетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
19 август (сабота)
Преображение Христово
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
20 август (недела)
Недела единаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
27 август (недела)
Недела дванаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
18:00 – Вечерна богослужба
28 август (понеделник)
Успение на Пресвета Богородица
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
18:00 – Вечерна богослужба
29 август (понеделник)
Свети Јоаким Осоговски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
3 септември (недела)
Недела тринаесетта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
10 септември (недела)
Недела четиринаесетта по Педесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
11 септември (понеделник)
Отсек. на главата на св. Јован Крстител
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
17 септември (недела)
Недела петнаесетта по Педесетница
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 септември (четврток)
Рождество на Пресвета Богородица
храм „Света Богородица“ – Ранковце, Кр.Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
24 септември (недела)
Недела шеснаесетта по Педесетница
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
27 септември (среда)
Крстовден
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
1 октомври (недела)
Недела седумнаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
8 октомври (недела)
Недела осумнаесетта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
15 октомври (недела)
Недела деветнаесетта по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
22 октомври (недела)
Недела дваесетта по Педесетница
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 октомври (петок)
Св. Параскева Епиватска
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
29 октомври (недела)
Недела дваесет и прва по Педесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
5 ноември (недела)
Недела дваесет и втора по Педесетница
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 ноември (среда)
Св. вмч. Димитриј
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
12 ноември (недела)
Недела дваесет и трета по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
19 ноември (недела)
Недела дваесет и четврта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
21 ноември (вторник)
Свети Архангел Михаил
храм на св. Архангели – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
24 ноември (петок)
Св. вмч. Мина
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
26 ноември (недела)
Недела дваесет и петта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 ноември (понеделник)
Св. Григориј Палама
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
3 декември (недела)
Недела дваесет и шеста по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
4 декември (понеделник)
Воведение на Пресв. Богородица во Храмот (Пречиста)
храм „Пресвета Богородица“ – Шлегово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 декември (петок)
Свети Климент Охридски
8:30 часот – Божествена Литургија
10 декември (недела)
Недела дваесет и седма по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
17 декември (недела)
Недела дваесет и осма по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
19 декември (вторник)
Свети Никола Мир-Ликиски
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
24 декември (недела)
Недела на светите праотци
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
31 декември (недела)
Недела на светите отци (пред Рождество)
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија