Известување за распоред на богослужби за 2018 година

"Известување за распоред на богослужби за 2018 година"

Распоред на богослужби на
Неговото Високопреосвештенство
Митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф,
за 2018 година

5 јануари (петок)
Свети Наум Охридски
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
7 јануари (недела)
Рождество Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 јануари (понеделник)
Собор на Пресвета Богородица
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
9 јануари (вторник)
Св. архиѓ. и првомч. Стефан
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
14 јануари (недела)
Обрезание Господово
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
18 јануари (четврток)
Водокрст
храм „Свети Мина – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10:00 Голем Богојавленски водосвет
19 јануари (петок)
Богојавление
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10:00 Голем Богојавленски водосвет
20 јануари (сабота)
Собор на св. Јован Крстител
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
21 јануари (недела)
Недела по Богојавление
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 јануари (сабота)
Св. Сава Српски
манастир „Св. Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане, Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
28 јануари (недела)
Недела на митарот и фарисејот
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
30 јануари (вторник)
Преп. Антониј Велики
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
31 јануари (среда)
Св. Атанасиј Велики
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
4 февруари (недела)
Недела на блудниот син
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
11 февруари (недела)
Недела месопусна
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
12 февруари (понеделник)
Св. Три Светители
8:30 часот – Божествена Литургија
15 февруари (четврток)
Сретение Господово
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
18 февруари (недела)
Недела сиропусна
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
16 часот – Вечерна со чин на простување
19 февруари (понеделник)
Понеделник од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
20 февруари (вторник)
Вторник од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
21 февруари (среда)
Среда од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
22 февруари (четврток)
Четврток од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
23 февруари (петок)
Петок од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со Акатист
24 февруари (сабота)
Тодорова сабота
Св. Георгиј Кратовски
храм „Св. Ѓорѓи Кратовски“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
25 февруари (I недела)
Недела на Православието
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
28 февруари (среда)
Среда од втората седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
2 март (петок)
Петок од втората седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Св. Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
4 март (II недела)
Недела на св. Григориј Палама
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
7 март (среда)
Среда од третата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
9 март (петок)
Петок од третата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
11 март (III недела)
Недела Крстопоклона
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
14 март (среда)
Среда од четвртата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 март (петок)
Петок од четвртата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
18 март (IV недела)
Недела на св. Јован Лествичник
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
21 март (среда)
Среда од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
22 март (четврток)
Четврток од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Утрена со канонот на св. Андреј Критски
23 март (петок)
Петок од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Св. Никола“ – Куманово
22 часот – Бдение
25 март (V недела)
Недела на св. Марија Египетска
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
28 март (среда)
Среда од шестата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
30 март (петок)
Петок од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
31 март (сабота)
Лазарева сабота
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
1 април (VI недела)
Цветна недела (Цветници)
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
4 април (среда)
Велика среда
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
5 април (четврток)
Велики четврток
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Василиева Литургија
18 часот – 12 Страдални Евангелија
6 април (петок)
Велики петок
храм „Свети Никола“ – Куманово
9 часот – Царски часови и Вечерна
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
20 часот – Чин на погребение со статии
7 април (сабота)
Велика сабота
Благовештение
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Василиева Литургија
8 април (Недела Светла)
Светло Христово Воскресение
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
23:30 часот – Служба на Воскресение Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
9:30 часот – Пасхална Голема Вечерна
9 април (понеделник)
Светол Понеделник
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10 април (вторник)
Светол Вторник
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
13 април (петок)
Источен петок – Балаклија
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
15 април (недела)
Недела Томина
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
22 април (недела)
Недела на мироносиците
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
29 април (недела)
Недела на раслабениот
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
5 мај (сабота) манастир „Св. Ѓорѓи“ – Куманово
18:00 часот – Вечерна богослужба
6 мај (недела)
Недела на самарјанката
Св. Георгиј Победоносец
манастир „Св. Ѓорѓи“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
13 мај (недела)
Недела на слепиот
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
17 мај (четврток)
Вознесение Христво – Спасовден
храм „Вознесение Христово“ – с. Романовце
8:00 часот – Божествена Литургија
20 мај (недела)
Недела на Светите Отци
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 мај (понеделник) храм „Свети Никола“ – Кратово
18:00 часот – Вечерна богослужба
22 мај (вторник)
Пренос на мош. на св. Николај
храм „Свети Никола“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
24 мај (четврток)
Свети Кирил и Методиј
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
27 мај (недела)
Педесетница (Духовден)
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
28 мај (понеделник)
Духовден (II ден)
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
29 мај (вторник)
Духовден (III ден)
храм „Свети Јован Крстител – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
3 јуни (недела)
Недела на сите светии
Свети Константин и Елена
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
8 јуни (петок)
Пренос на моштите на св. Ѓорѓи Кратовски
храм „Св. Ѓорѓи Кратовски“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
10 јуни (недела)
Недела втора по Педесетница
манастир „Свети Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане, Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
17 јуни (недела)
Недела трета по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
24 јуни (недела)
Недела четврта по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
1 јули (недела)
Недела петта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
3 јули (вторник)
Св. Наум Охридски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
7 јули (сабота)
Иванден
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
8 јули (недела)
Недела шеста по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
12 јули (четврток)
Свв. ап. Петар и Павле
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
13 јули (петок)
Собор на 12 апостоли
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
15 јули (недела)
Недела седма по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
22 јули (недела)
Недела осма по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
26 јули (четврток)
Собор на св. арх. Гаврил
храм на светите Архангели – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
29 јули (недела)
Недела деветта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
2 август (четврток)
Св. прор. Илија (Илинден)
манастир „Св. Илија“ – с. Орашац, Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
5 август (недела)
Недела десетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
7 август (вторник) храм „Света Петка“ – Куманово
18:00 часот – Вечерна богослужба
8 август (среда)
Св. Петка Римјанка
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
9 август (четврток)
Св. Климент Охридски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
12 август (недела)
Недела единаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
19 август (недела)
Недела дванаесетта по Педесетница
Преображение Христово
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
26 август (недела)
Недела тринаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
18:00 – Вечерна богослужба
27 август (понеделник) манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
18:00 – Вечерна богослужба
28 август (вторник)
Успение на Пресвета Богородица
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
18:00 – Вечерна богослужба
29 август (среда)
Свети Јоаким Осоговски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
2 септември (недела)
Недела четиринаесетта по Педесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
9 септември (недела)
Недела петнаесетта по Педесетница
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
10 септември (понеделник) храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
17:00 часот – Вечерна богослужба
11 септември (вторник)
Отсек. на главата на св. Јован Крстител
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
16 септември (недела)
Недела шеснаесетта по Педесетница
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 септември (петок)
Рождество на Пресвета Богородица
храм „Света Богородица“ – Ранковце, Кр.Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
23 септември (недела)
Недела седумнаесетта по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 септември (среда)
Воздвижение на Чесниот Крст
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
30 септември (недела)
Недела осумнаесетта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
7 октомври (недела)
Недела осумнаесетта по Педесетница
храм „Светa Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
14 октомври (недела)
Недела дваесетта по Педесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
21 октомври (недела)
Недела дваесет и прва по Педесетница
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
26 октомври (петок) храм „Света Петка“ – Куманово
16 часот – Вечерна богослужба
27 октомври (сабота)
Преп. Параскева Епиватска
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
28 октомври (недела)
Недела дваесет и втора по Педесетница
храм „Св. Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
4 ноември (недела)
Недела дваесет и трета по Педесетница
храм „Светa Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
7 ноември (среда) храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
16 часот – Вечерна богослужба
8 ноември (четврток)
Св. вмч. Димитриј
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
11 ноември (недела)
Недела дваесет и четврта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
18 ноември (недела)
Недела дваесет и петта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
21 ноември (среда)
Свети Архангел Михаил
храм на св. Архангели – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
24 ноември (сабота)
Св. вмч. Мина
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
25 ноември (недела)
Недела дваесет и шеста по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 ноември (вторник)
Св. Григориј Палама
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
2 декември (недела)
Недела дваесет и седма по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
3 декември (понеделник) храм „Пресвета Богородица“ – Шлегово
16 часот – Вечерна богослужба
4 декември (вторник)
Воведение на Пресв. Богородица во Храмот (Пречиста)
храм „Пресвета Богородица“ – Шлегово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 декември (сабота)
Свети Климент Охридски
8:30 часот – Божествена Литургија
9 декември (недела)
Недела дваесет и осма по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
16 декември (недела)
Недела дваесет и деветта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
18 декември (вторник) храм „Свети Никола“ – Кратово
16 часот – Вечерна богослужба
19 декември (среда)
Свети Никола Мирликијски
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
23 декември (недела)
Недела триесетта по Педесетница
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
30 декември (недела)
Недела триесет и прва по Педесетница, на светите праотци
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија