Известување за распоред на богослужби за 2019 година

"Известување за распоред на богослужби за 2019 година"

Распоред на богослужби на
Неговото Високопреосвештенство
Митрополитот Кумановско-осоговски г. Јосиф,
за 2019 година

5 јануари (сабота)
Свети Наум Охридски
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
6 јануари (недела)
Недела триесет и втора по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
7 јануари (понеделник)
Рождество Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 јануари (вторник)
Собор на Пресвета Богородица
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
9 јануари (среда)
Св. архиѓ. и првомч. Стефан
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
13 јануари (недела)
Недела по Рождество Хр.
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
14 јануари (понеделник)
Обрезание Господово
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
18 јануари (петок)
Водокрст
храм „Свети Мина – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10:00 Голем Богојавленски водосвет
19 јануари (сабота)
Богојавление
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10:00 Голем Богојавленски водосвет
20 јануари (недела)
Собор на св. Јован Крстител
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 јануари (недела)
Недела триесет и петта по Педесетеница
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
30 јануари (среда)
Преп. Антониј Велики
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
31 јануари (четврток)
Св. Атанасиј Велики
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
3 февруари (недела)
Недела триесет и шеста по Педесетеница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10 февруари (недела)
Недела триесет и седма по Педесетеница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр.Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
12 февруари (вторник)
Св. Три Светители
8:30 часот – Божествена Литургија
15 февруари (петок)
Сретение Господово
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
17 февруари (недела)
Недела на митарот и фарисејот
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
24 февруари (недела)
Недела на блудниот син; Св. Ѓорѓи Кратовски
храм „Св. Ѓорѓи Кратовски“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
3 март (недела)
Недела месопусна
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10 март (недела)
Недела сиропусна
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
16 часот – Вечерна со чин на простување
11 март (понеделник)
Понеделник од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
12 март (вторник)
Вторник од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
13 март (среда)
Среда од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
14 март (четврток)
Четврток од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
15 март (петок)
Петок од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со Акатист
16 март (сабота)
Тодорова сабота
храм „Св. Теодор Тирон“ – Конопница
8:30 часот – Божествена Литургија
17 март (I недела)
Недела на Православието
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
20 март (среда)
Среда од втората седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
22 март (петок)
Петок од втората седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
24 март (II недела)
Недела на св. Григориј Палама
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 март (среда)
Среда од третата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
29 март (петок)
Петок од третата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
31 март (III недела)
Недела Крстопоклона
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
3 април (среда)
Среда од четвртата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
5 април (петок)
Петок од четвртата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
6 април (сабота)
храм „Свети Никола“ – Куманово
16:00 часот – Воскресна вечерна
7 април (IV недела)
Недела на св. Јован Лествичник
Благовештение
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
10 април (среда)
Среда од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
11 април (четврток)
Четврток од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Утрена со канонот на св. Андреј Критски
12 април (петок)
Петок од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
22 часот – Бдение
14 април (V недела)
Недела на св. Марија Египетска
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
17 април (среда)
Среда од шестата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
19 април (петок)
Петок од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
20 април (сабота)
Лазарева сабота
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
21 април (VI недела)
Цветна недела (Цветници)
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
22 април (понеделник)
Велики понеделник
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
23 април (вторник)
Велики вторник
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
24 април (среда)
Велика среда
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Преждеосвештена Литургија
25 април (четврток)
Велики четврток
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Василиева Литургија
18 часот – 12 страдални евангелија
26 април (петок)
Велики петок
храм „Свети Никола“ – Куманово
9 часот – Царски часови и Вечерна
храм „Св. Јован Крстител“ – Кр. Паланка
20 часот – Чин на погребение со статии
27 април (сабота)
Велика сабота
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Василиева Литургија
28 април (Недела Светла)
Светло Христово Воскресение – Велигден
храм „Свети Димитриј “ – Кр. Паланка
23:30 часот – Служба на Воскресение Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
9:30 часот – Пасхална Голема Вечерна
29 април (понеделник)
Светол Понеделник
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
30 април (вторник)
Светол Вторник
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
3 мај (петок)
Источен петок – Балаклија
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
5 мај (недела)
Недела Томина
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
манастир „Св. Ѓорѓи“ – Куманово
18:00 часот – Вечерна богослужба
6 мај (понеделник)
Свети вмч. Георгиј
манастир „Св. Ѓорѓи“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
12 мај (недела)
Недела на мироносиците
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
19 мај (недела)
Недела на раслабениот
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 мај (вторник) храм „Свети Никола“ – Кратово
18:00 часот – Вечерна богослужба
22 мај (среда)
Пренос на мош. на св. Николај
храм „Свети Никола“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
24 мај (петок)
Свети Кирил и Методиј
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
26 мај (недела)
Недела на самарјанката
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
2 јуни (недела)
Недела на слепиот
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
6 јуни (четврток)
Вознесение Христво – Спасовден
храм „Вознесение Христово“ – с. Романовце
8:00 часот – Божествена Литургија
8 јуни (сабтоа)
Пренос на моштите на св. Ѓорѓи Кратовски
храм „Св. Ѓорѓи Кратовски“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
9 јуни (недела)
Недела на Светите Отци
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
16 јуни (недела)
Педесетница (Духовден)
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
17 јуни (понеделник)
Духовден (II ден)
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
18 јуни (вторник)
Духовден (III ден)
храм „Свети Јован Крстител – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
23 јуни (недела)
Недела на сите светии
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
30 јуни (недела)
Недела втора по Педесетница
манастир „Свети Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане, Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
3 јули (среда)
Св. Наум Охридски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
7 јули (недела)
Недела трета по Педесетница
Раѓање на св. Јован Крстител
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
12 јули (петок)
Свв. ап. Петар и Павле
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
13 јули (сабота)
Собор на 12 апостоли
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
14 јули (недела)
Недела четврта по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 јули (недела)
Недела петта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
26 јули (петок)
Собор на св. арх. Гаврил
храм на светите Архангели – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
28 јули (недела)
Недела шеста по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
2 август (петок)
Св. прор. Илија (Илинден)
манастир „Св. Илија“ – с. Орашац, Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
4 август (недела)
Недела седма по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
7 август (среда) храм „Света Петка“ – Куманово
18:00 часот – Вечерна богослужба
8 август (четврток)
Св. Петка Римјанка
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
9 август (петок)
Св. Климент Охридски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
11 август (недела)
Недела осма по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
18 август (недела)
Недела деветта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
19 август (понеделник)
Преображение Христово
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
25 август (недела)
Недела десетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
27 август (вторник) манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
18:00 – Вечерна богослужба
28 август (среда)
Успение на Пресвета Богородица
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
18:00 – Вечерна богослужба
29 август (четврток)
Свети Јоаким Осоговски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
1 септември (недела)
Недела единаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
8 септември (недела)
Недела дванаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
10 септември (вторник) храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
17:00 часот – Вечерна богослужба
11 септември (среда)
Отсек. на главата на св. Јован Крстител
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
15 септември (недела)
Недела тринаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
21 септември (сабота)
Рождество на Пресвета Богородица
храм „Света Богородица“ – Ранковце, Кр.Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
22 септември (недела)
Недела четиринаесетта по Педесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
27 септември (петок)
Воздвижение на Чесниот Крст
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
29 септември (недела)
Недела петнаесетта по Педесетница
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
6 октомври (недела)
Недела шеснаесетта по Педесетница
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
13 октомври (недела)
Недела седумнаесетта по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
20 октомври (недела)
Недела осумнаесетта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
26 октомври (сабота) храм „Света Петка“ – Куманово
16 часот – Вечерна богослужба
27 октомври (недела)
Недела деветнаесетта по Педесетница; Преп. Параскева Епиватска
храм „Света Петка“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
3 ноември (недела)
Недела дваесетта по Педесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
7 ноември (среда) храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
16 часот – Вечерна богослужба
8 ноември (четврток)
Св. вмч. Димитриј
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
10 ноември (недела)
Недела дваесет и прва по Педесетница
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:30 часот – Божествена Литургија
17 ноември (недела)
Недела дваесет и втора по Педесетница
храм „Св. Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
21 ноември (четврток)
Свети Архангел Михаил
храм на св. Архангели – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
24 ноември (недела)
Недела дваесет и трета по Педесетница
Св. вмч. Мина
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
27 ноември (среда)
Св. Григориј Палама
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
1 декември (недела)
Недела дваесет и четврта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
3 декември (вторник) храм „Пресвета Богородица“ – Шлегово
16 часот – Вечерна богослужба
4 декември (среда)
Воведение на Пресв. Богородица во Храмот (Пречиста)
храм „Пресвета Богородица“ – Шлегово
8:30 часот – Божествена Литургија
8 декември (недела)
Недела дваесет и петта по Педесетница
Св. Климент Охридски
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија
15 декември (недела)
Недела дваесет и шеста по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
18 декември (среда) храм „Свети Никола“ – Кратово
16 часот – Вечерна богослужба
19 декември (четврток)
Свети Никола Мирликијски
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
22 декември (недела)
Недела дваесет и седма по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
29 декември (недела)
Недела дваесет и осма по Педесетница
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:30 часот – Божествена Литургија