Известување за распоред на богослужби за 2020 година

"Известување за распоред на богослужби за 2020 година"

Распоред на богослужби на
Неговото Високопреосвештенство
Митрополитот Кумановско-осоговски г. Јосиф,
за 2020 година

5 јануари (недела)
Свети Наум Охридски
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
7 јануари (вторник)
Рождество Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
8 јануари (среда)
Собор на Пресвета Богородица
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
9 јануари (четврток)
Св. архиѓ. и првомч. Стефан
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
12 јануари (недела)
Недела по Рождество Хр.
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
14 јануари (вторник)
Обрезание Господово
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
18 јануари (сабота)
Водокрст
храм „Свети Мина – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
10:00 Голем Богојавленски водосвет
19 јануари (недела)
Богојавление
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
10:00 Голем Богојавленски водосвет
20 јануари (понеделник)
Собор на св. Јован Крстител
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
26 јануари (недела)
Недела триесет и втора по Педесетеница
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
30 јануари (четврток)
Преп. Антониј Велики
храм „Св. Димитриј“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
31 јануари (петок)
Св. Атанасиј Велики
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
2 февруари (недела)
Недела триесет и трета по Педесетеница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
9 февруари (недела)
Недела на митарот и фарисејот
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр.Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
12 февруари (среда)
Св. Три Светители
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
15 февруари (сабота)
Сретение Господово
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
16 февруари (недела)
Недела на блудниот син
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
23 февруари (недела)
Недела месопусна
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
24 февруари (понеделник)
Св. Ѓорѓи Кратовски
храм „Св. Ѓорѓи Кратовски“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
1 март (недела)
Недела сиропусна
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
16 часот – Вечерна со чин на простување
2 март (понеделник)
Понеделник од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
3 март (вторник)
Вторник од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
4 март (среда)
Среда од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
5 март (четврток)
Четврток од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
6 март (петок)
Петок од првата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со Акатист
7 март (сабота)
Тодорова сабота
храм „Св. Теодор Тирон“ – Конопница
8:00 часот – Божествена Литургија
8 март (I недела)
Недела на Православието
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
11 март (среда)
Среда од втората седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
13 март (петок)
Петок од втората седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
15 март (II недела)
Недела на св. Григориј Палама
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
18 март (среда)
Среда од третата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
20 март (петок)
Петок од третата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
22 март (III недела)
Недела Крстопоклона
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
25 март (среда)
Среда од четвртата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
27 март (петок)
Петок од четвртата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Повечерие со Акатист
29 март (IV недела)
Недела на св. Јован Лествичник
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
1 април (среда)
Среда од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
2 април (четврток)
Четврток од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
16 часот – Утрена со канонот на св. Андреј Критски
3 април (петок)
Петок од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
22 часот – Бдение
5 април (V недела)
Недела на св. Марија Египетска
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
6 април (понеделник) храм „Свети Никола“ – Куманово
16:00 часот – Празнична вечерна
7 април (вторник)
Благовештение
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
8 април (среда)
Среда од шестата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
10 април (петок)
Петок од петтата седмица
на Великата Четириесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
16 часот – Повечерие со канонот на св. Андреј Критски
11 април (сабота)
Лазарева сабота
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
12 април (VI недела)
Цветна недела (Цветници)
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
13 април (понеделник)
Велики понеделник
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
14 април (вторник)
Велики вторник
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
15 април (среда)
Велика среда
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Преждеосвештена Литургија
16 април (четврток)
Велики четврток
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Василиева Литургија
18 часот – 12 страдални евангелија
17 април (петок)
Велики петок
храм „Свети Никола“ – Куманово
9 часот – Царски часови и Вечерна
храм „Св. Димитриј Солунски“ – Кр. Паланка
20 часот – Чин на погребение со статии
18 април (сабота)
Велика сабота
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Василиева Литургија
19 април (Недела Светла)
Светло Христово Воскресение – Велигден
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
23:30 часот – Служба на Воскресение Христово
храм „Свети Никола“ – Куманово
9:30 часот – Пасхална Голема Вечерна
20 април (понеделник)
Светол Понеделник
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 април (вторник)
Светол Вторник
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр.Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
23 април (четврток)
Светол Четврток
храм „Света Петка“ – Куманово
18:00 часот – Вечерна богослужба
24 април (петок)
Источен петок – Балаклија
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
26 април (недела)
Недела Томина
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
3 мај (недела)
Недела на мироносиците
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
5 мај (вторник) манастир „Св. Ѓорѓи“ – Куманово
18:00 часот – Вечерна богослужба
6 мај (среда)
Свети вмч. Георгиј
манастир „Св. Ѓорѓи“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
10 мај (недела)
Недела на раслабениот
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
17 мај (недела)
Недела на самарјанката
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 мај (четврток) храм „Свети Никола“ – Кратово
18:00 часот – Вечерна богослужба
22 мај (петок)
Пренос на мош. на св. Николај
храм „Свети Никола“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
24 мај (петок)
Недела на слепиот
Свети Кирил и Методиј
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
28 мај (четврток)
Вознесение Христво – Спасовден
храм „Вознесение Христово“ – с. Романовце
8:00 часот – Божествена Литургија
31 мај (недела)
Недела на Светите Отци
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
7 јуни (недела)
Педесетница (Духовден)
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
8 јуни (понеделник)
Духовден (II ден)
Пренос на моштите на св. Ѓорѓи Кратовски
храм „Св. Ѓорѓи Кратовски“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
9 јуни (вторник)
Духовден (III ден)
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
14 јуни (недела)
Недела на сите светии
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 јуни (недела)
Недела втора по Педесетница
манастир „Свети Ѓорѓи“ – Старо Нагоричане, Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
28 јуни (недела)
Недела трета по Педесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
3 јули (петок)
Св. Наум Охридски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
5 јули (недела)
Недела четврта по Педесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
6 јули (понеделник) храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
18:00 часот – Вечерна богослужба
7 јули (втоник)
Раѓање на св. Јован Крстител
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
12 јули (петок)
Недела петта по Педесетница
Свв. ап. Петар и Павле
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
13 јули (понеделник)
Собор на 12 апостоли
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
19 јули (недела)
Недела шеста по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
26 јули (недела)
Недела седма по Педесетница
Собор на св. арх. Гаврил
храм на светите Архангели – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
1 август (сабота) храм „Св. Илија“ – с. Орашац, Куманово
18:00 часот – Вечерна богослужба
2 август (недела)
Недела осма по Педесетница
Св. прор. Илија (Илинден)
храм „Св. Илија“ – с. Миладиновци, Скопје
8:00 часот – Божествена Литургија
7 август (петок) храм „Света Петка“ – Куманово
18:00 часот – Вечерна богослужба
8 август (сабота)
Св. Петка Римјанка
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
9 август (недела)
Недела деветта по Педесетница
Св. Климент Охридски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
16 август (недела)
Недела десетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
19 август (среда)
Преображение Христово
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
23 август (недела)
Недела единаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
27 август (четврток) манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
18:00 – Вечерна богослужба
28 август (петок)
Успение на Пресвета Богородица
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
18:00 – Вечерна богослужба
29 август (сабота)
Свети Јоаким Осоговски
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
30 август (недела)
Недела дванаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
6 септември (недела)
Недела тринаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
10 септември (четврток) храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
17:00 часот – Вечерна богослужба
11 септември (петок)
Отсек. на главата на св. Јован Крстител
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
13 септември (недела)
Недела четиринаесетта по Педесетница
манастир „Св. Јоаким Осоговски“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
20 септември (недела)
Недела петнаесетта по Педесетница
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 септември (понеделник)
Рождество на Пресвета Богородица
храм „Света Богородица“ – Ранковце, Кр.Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
27 септември (недела)
Недела шеснаесетта по Педесетница
Воздвижение на Чесниот Крст
храм „Св. Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
4 октомври (недела)
Недела седумнаесетта по Педесетница
храм „Свети Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
11 октомври (недела)
Недела осумнаесетта по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
18 октомври (недела)
Недела деветнаесетта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
25 октомври (недела)
Недела дваесетта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
26 октомври (понеделник) храм „Света Петка“ – Куманово
16 часот – Вечерна богослужба
27 октомври (вторник)
Преп. Параскева Епиватска
храм „Света Петка“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
1 ноември (недела)
Недела дваесет и прва по Педесетница
храм „Свети Јован Крстител“ – Кратово
8:00 часот – Божествена Литургија
7 ноември (сабота) храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
16 часот – Вечерна богослужба
8 ноември (недела)
Недела дваесет и втора по Педесетница
Св. вмч. Димитриј
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
15 ноември (недела)
Недела дваесет и трета по Педесетница
храм „Св. Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
21 ноември (сабота)
Свети Архангел Михаил
храм на св. Архангели – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
24 ноември (недела)
Недела дваесет и четврта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
24 ноември (вторник)
Св. вмч. Мина
храм „Св. Мина“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
27 ноември (петок)
Св. Григориј Палама
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
29 ноември (недела)
Недела дваесет и петта по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:30 часот – Божествена Литургија
3 декември (четврток) храм „Пресвета Богородица“ – Шлегово
16 часот – Вечерна богослужба
4 декември (петок)
Воведение на Пресв. Богородица во Храмот (Пречиста)
храм „Пресвета Богородица“ – Шлегово
8:00 часот – Божествена Литургија
6 декември (недела)
Недела дваесет и шеста по Педесетница
Св. Климент Охридски
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
8 декември (вторник)
Св. Климент Охридски
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија
13 декември (недела)
Недела дваесет и седма по Педесетница
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
18 декември (петок) храм „Свети Никола“ – Кратово
16 часот – Вечерна богослужба
19 декември (сабота)
Свети Никола Мирликијски
храм „Свети Никола“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
20 декември (недела)
Недела дваесет и осма по Педесетница
храм „Света Троица“ – Куманово
8:00 часот – Божествена Литургија
27 декември (недела)
Недела дваесет и деветта по Педесетница
Недела на св. праотци
храм „Свети Димитриј“ – Кр. Паланка
8:00 часот – Божествена Литургија