Старец Ефрем Ватопедски повторно на суд

"Старец Ефрем Ватопедски повторно на суд"

Сослушувањето од првото рочиште во Трочлениот Апелацуски суд на кое денес беше повикан игуменот на светогорскиот Ватопедски манастир, старец Ефрем, монахот Арсениј и уште единаесет други обвинети (едниот од обвинетите е починат) е одложено за 23 март. Причина за одложувањето било несоодветниот простор на судницата, кој се покажал како премал да ги прими присутните обвинети и нивната придружба.

Во знак на поддршка, во Судот биле присутни неколку архиереи од Грчката (меѓу кои и Проиконискиот Митрополит Јосиф, Мантинејскиот Александар, Флоринскиот Теоклит, Додонскиот Хризостом, Закинтошкиот Дионисиј, Лефкадскиот Теофил, Месогејскиот Николај, Драмскиот Павле и др.) и од Кипарската Црква (Лимасолскиот Атанасиј), од Вселенската (Андријануполскиот Амфилохиј) и Александриската Патријаршија (Гвинејскиот Георгиј), како и бројни свештеници, монаси, монахињи и верници.

Како што е познато, пред три години грчкиот Врховен суд ја измени одлуката на Апелациониот суд на Тракија, со која на 1 март 2012 архимандритот Ефрем и монахот Арсениј Ватопедски беа осудени на казна од 6 месеци и суспензија од 3 години, и ги ослободи од обвиненијата. Тој беше обвинет за малверзации при размена на манастирскиот имот на езерото Вистонида и државата. Се шпекулираше дека државата е оштетена за сума во износ од неколку десетици милиони евра. Денес сумата за која се товарат тринаесетмината обвинети изнесува 234 милиони евра.

Извор: Orthodoxia.info, Romfea.gr