Во Лондон одбележана стогодишнината од раѓањето на Сурожскиот Митрополит Антониј

"Во Лондон одбележана стогодишнината од раѓањето на Сурожскиот Митрополит Антониј"

На 19 јуни годинава, во Лондон била одбележана стогодишнината од раѓањето на блаженоупокоениот Сурожски Митрополит Антониј (Блум). Според информациите од сајтот на Сурожската епархија, на 19 јуни во лондонскиот Успенски храм, во присуство на голем број верници, била отслужена Божествена Литургија со која началствувал Сурожскиот Архиепископт Јелисеј во сослужение со епархискиот викар, Архиепископот Керченски Анатолиј и свештенството од храмот.

После Литургијата бил отслужен помен на Митрополитот Антониј, а во црковната библиотека бил одржан свечен прием. Оваа, 2014 година, Сурожската епархија ќе организира низа свечености посветени на јубилејот на својот основач.

Извор: Правмир.ру