Во Шамбези започна третото заседание на Специјалната меѓуправославна комисија

"Во Шамбези започна третото заседание на Специјалната меѓуправославна комисија"

На 30 март во Православниот центар на Вселенската Патријаршија во Шамбези започна третото заседание на Специјалната комизија за ревизија и редакција на текстовите за дневниот ред на идниот свет и голем Сеправославен собор. На заседанието му претходело дводневното заседание (28-29 март) на редакциската комисија под претседателство на митрополитот Црногорски и Приморски, г. Амфилохиј (Пеќка Патријаршија), а со учество на претставници од Московската, Антиохиската, Ерусалимската и Романската Патријаршија и Атинската Архиепископија.

Темите на ова, трето по ред, заседание на Комисијата се: 1) значењето на постот, 2) проблемите на бракот и семејството и 3) прашањето на црковниот календар. Истите се претходно разгледани, и потребуваат помала редактура на текстот, без суштински промени.

Сите текстови ќе бидат дадени на увид и одобрување на помесните Цркви, а потоа ќе подлежат на сеправославна потврда, затоа што сите треба да бидат усвоени преку консензус на следната предсоборна конференција која би се случила најрано во јуни годинава, а најдоцна оваа есен.

Со работата на Комисијата, според црковниот поредок, претседава митрополитот Пергамски, г. Јован, а на истото учествуваат претставници од Вселенската, Александриската, Антиохиската, Пеќката, Романската и Грузиската Патријаршија, потоа од Кипарската, Грчката, Албанската, Полската и Православната Црква на Чешките земји и Словачка.

За потсетување, Комисијата е основана врз основа на одлуката од Соборот на поглавари на Помесните Православни Цркви одржан во Истанбул од 6 до 9 март минатата година.

Извор: Ромфеа, Московска Патријаршија