Вселенскиот Патријарх во Ерусалим

"Вселенскиот Патријарх во Ерусалим"

Во шестата недела по Пасха (недела на слепиот), во црквата на Воскресението Христово во Ерусалим беше отслужена Божествена Литургија со која началствуваше Неговата Сесветост, Архиепископот Константинополски и Патријарх Вселенски г. Вартоломеј, во сослужение на г. Теофил, Патријарх Ерусалимски и архијереи и јереи од Константинополската и Ерусалимската Црква.

Ерусалим, Црква на Воскресението Христово

Ерусалим, Црква на Воскресението Христово

Ерусалим, Црква на Воскресението Христово

Ерусалим, Црква на Воскресението Христово
Патријархот Вартоломеј се наоѓа во посета на Ерусалим, каде што треба да се сретне со Папата Франциск, за заедно да ја одбележат педесетгодишнината од средбата меѓу Патријархот Атинагора и Папата Павле VI.

Извор: Patriarchate.org