Жена прогледала покрај моштите на св. Георгиј во Санкт Петербург

"Жена прогледала покрај моштите на св. Георгиј во Санкт Петербург"

Рускиот православен портал AgionOros.Ru минатата недела ја пренесе информацијата дека во Санкт Петербург, каде што моментално од Света Гора е пренесена чесната рака на светиот великомаченик Георгиј Победоносец, се случило чудо со една жена.

– Целивајќи ја десницата на свети Георгиј, слепата жена со помош на бел стап излезе од храмот. На улицата ги отвори очите и со радост и солзи започна да извикува: „Јас гледам, Господи, јас гледам!“ Претходно, таа десет години речиси целосно го имала изгубено видот. Сето ова го видовме ние, и присутните верници – објаснува светогорскиот јеромонах Јосиф кој ја предводи делегацијата што ги придржува чесните мошти низ Русија.

Тој додава дека монасите од светогорските манастири не ставаат акцент на физичките исцелувања и не водат евиденција за нив. „Најважно чудо е препородувањето, спасувањето на човечките души. И такви чуда неколку пати видовме во Петербург. Тоа се гледа во очите на верниците, во нивните насмевки и солзи“.

– Во верата, ние секогаш сакаме да се ослонуваме на чудата. А Господ го дава чудото тогаш кога тоа е навистина потребно – вели тој.

Според неговите зборови, присуството на светиот Георгиј Победоносец во Петроград се забележува, и просто може да се види како маченикот ги осветува и благословува луѓето кои му се обраќаат.

Раководителот на волонтерската служба на младината на Санктпетербуршката епархија, јереј Димитриј Димитриев изјави: „Дури и да не зборуваме за физички исцеленија, кои не секогаш ги запишуваме, со сигурност може да зборуваме за една посебна, необична благодат која ја забележуваме сите – и волонтерите, и верниците. Се чувствува едно олеснување. Оние кои доаѓаат овде со сите свои неволји и болни срца, си заминуваат сосем поинакви, изменети“.

Извор: Православие.ру