Аудио библиотека: Рождество на Пресвета Богородица

"Аудио библиотека: Рождество на Пресвета Богородица"

Св. Григориј Палама: извадок од беседата на Рождество на Пресвета Богородица

Сега сите заедно принесете ѝ на Богородица, која денес ја славиме, најугоден и најдоличен дар, а тоа е осветувањето и непорочноста на телото, здобиени со воздржување и молитва. Видете сите како целомудреноста, постот и милитвата, соединети со умиление, направиле Јоаким и Ана да станат родители на садот Божји, сад кој бил избран не само во себе да го понесе името Божјо, каков што подоцна се покажал и св. Апостол Павле, туку кој во себе Го понел и Самиот Бог, чие име е величествено. Амин.