Рождественско-богојавленски поздрав за рускиот народ од филотејскиот игумен

"Рождественско-богојавленски поздрав за рускиот народ од филотејскиот игумен"

Високопреподобниот игумен на манастирот Филотеј на Света Гора, архимандритот Никодим испратил честитка до рускиот народ по повод Рождеството Христово и Богојавлението.

Во него е напишано:

„Возљубени во Христа браќа!

Срдечно посакувам со радост и духовно ликување да ги поминете празниците на Рождеството Христово и Богојавлението. Дополнително, ви посакувам благословена Нова 2016-та година.

Изминатата година за целото човештво означи зголемување на небезбедноста, зголемување на потешкотиите во сите сфери на општествениот живот. Се случува директен напад на христијанските вредности и на народите кои се јавуваат како носители на тие вредности. Во оваа тешка ситуација, Русија се најде на предниот фронт, обидувајќи се да ѝ се спротивстави на ваквата агресија.

Од сета душа посакувам во Новата 2016 година, со благодатта на Младенецот Христос Кој во јасли се роди, и преку застапништвото на Неговата Пречиста Мајка, Секогашдева Марија, да излезете како победници во вашата лична борба со сите искушенија, а вашата татковина да победи во борбата со непријателите на Вистината и човештвото.

Игумен на Свештениот манастир „Филотеј“
Архимандрит Никодим
со моите во Христа браќа“

Извор: Православие.ру