КУМАНОВСКО-ОСОГОВСКА ЕПАРХИЈА

Ете, Младоженецот доаѓа на полноќ и блажен е слугата што ќе го најде буден, а недостоен ќе биде оној што ќе го најде да дреме...

продолжи

Добредојдовте!

Оваа едукативна веб-презентација е изработена со благослов на Неговото Високопреосвештенство, Митрополитот Кумановско-осоговски г. д-р Јосиф.

Последните денови од Христовиот живот на земјата Црквата ги нарекла Страсна седмица (со значење Страдална седмица). Секој ден во оваа Велика седмица во богослужбените книги е наречен „велик и свет“, и секој еден од нив е одбележан од посебни и карактеристични богослужби кои се разликуваат од богослужбите во останатите денови од годината. Во овие денови животот на верните христијани како да престанува, и тие се „искачуваат со Господа во Ерусалим“ (од Утрената на Велики понеделник).

Секој ден од Страсната седмица е посветен на определена тема, односно парабола. Во првите три дена, на Часовите, како и на Литургијата на претходноосветени дарови се чита Евангелието. Eвангелието се чита и на Утрените богослужби, наречени „Служби на Женихот“, во кои централна тема е второто Христово доаѓање и Судот, а кои вообичаено се служат навечер. Старозаветните паримии се читаат од Втората книга Мојсеева, Книгата Јов и пророците.

Ете, Младоженецот доаѓа на полноќ и блажен е слугата што ќе го најде буден, а недостоен ќе биде оној што ќе го најде да дреме. Затоа пази, душо моја, сонот да не те притисне, и на смрт да не бидеш предадена, и вратите на Царството да не се затворат пред тебе, но разбуди се, викајќи: 'Свет, Свет, Свет си, Боже, по молитвите на Богородица, помилуј нè' (Тропар во првите три дена од Страсната седмица).

Живот си, Христе, а во гроб се положи и ангелските воинства се исплашија, славејќи го Твоето снисходење.

Денови од Страсната седмица

 • „За неколку дена, како Христови ученици символички ќе учествуваме во погребението на Спасителот, од Крст симнат. Светата Црква нè подготвува за овој најважен настан како што Самиот Спасител ги подготвил Своите ученици.“

  - Јеромонах Јов Гумеров

 • „Христос го споредува еврејското собрание, без духовни плодови, со бесплодната смоква; затоа да бегаме од страстите, зашто и ние еден ден би можеле да бидеме проколнати и исушени.“

  - Синаксар на Велики понеделник

 • „Кога грешницата миро принесуваше, тогаш ученикот со беззакониците се договараше. Едната се радуваше, трошејќи го мирото скапоцено, а другиот брзаше да Го продаде Оној Кој нема цена. Првата Господа Го запознаваше, а вториот од Господа се разделуваше.“

  - Стихира од Вечерната на Велика среда

 • „Денес виси на дрво Оној што земјата ја обеси на водите; со венец од трња е крунисан Царот на ангелите; во смешна багреница се обелкува Оној што небото го облекува со облаци; шлакациници прима Оној што во Јордан го ослободи Адама; со клинци се приковува црковниот Младоженец; со копје се прободе Синот на Дева.“

  - Стихира од Утрената на Велики Петок

Информативна служба на Кумановско-осоговска епархија